Onze vriend gebruikt veel sos. Hoe kunnen wij hem helpen?

Onze vriend gebruikt veel sos. Hoe kunnen wij hem helpen?

web_cover_png

Onze vriend gebruikt veel sos. Hoe kunnen wij hem helpen?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hallo,

Wij zijn een groep vrienden die sinds het begin van onze middelbare school bevriend zijn. Samen hebben we ons eerste biertje gedronken en geëxperimenteerd met drugs. Dat ging lang goed maar we zien dat een vriend vaak veel meer sos (cocaine, red.) gebruikt dan de rest. Als wij naar huis gaan na een feest gaat hij nog in zijn eentje door. Vorige week vertelde hij dat hij ook regelmatig een nakkie neemt als hij gaat gamen. Wij zien hier erg van geschrokken en hebben dit ook tegen hem gezegd.

Hij antwoordde hier op dat hij aan de sos zit als hij zich verveelt en wat extra’s wil tijdens het alleen blowen. Hier schrokken wij nog meer van omdat wij niet wisten dat hij ook alleen blowt. Gelukkig is hij zelf ook erg geschrokken en wil hij minderen. Hij weet alleen niet goed hoe hij moet minderen. Hoe kunnen wij hem het beste helpen?


Dag!

Ik hoorde eens iemand zeggen “alleen ik kan het, maar ik kan het niet alleen”. Dat vond ik zó’n mooie uitspraak. Het betekent dat je het zelf moet doen, maar de hulp van anderen is vaak wel nodig. Dus erg goed dat jullie met hem hebben gepraat en hem willen helpen. Lief van jullie! 

Waar het mee valt of staat is zijn motivatie. Minder drugs gebruiken is voor sommige mensen namelijk lang niet zo makkelijk als het klinkt en als de motivatie ontbreekt gaat het je gewoon niet lukken. Gelukkig dat hij zelf wil minderen en er met jullie over kan praten.     

Er zijn diverse manieren van hulp. Dat hangt heel erg af van een persoon zelf; wat iemand gebruikt, waarom en hoe vaak en hoe veel hij gebruikt en hoe moeilijk hij het vindt om niet of weinig te gebruiken. 

Bij jullie vriend klinkt het niet of hij gewoon voor de gezelligheid gebruikt. We hoeven niet in termen van verslaving te gaan spreken, maar we kunnen wel zeggen dat zijn gebruik risicovol is. Vooral omdat hij het doet tegen de verveling, er een redelijk hoge frequentie van gebruik is, hij meerdere middelen gebruikt en ook in zijn eentje gebruikt.

Omdat er zo veel dingen spelen denk ik dat jullie hem het beste kunnen adviseren om professionele hulp te zoeken. Hij kan bijvoorbeeld contact opnemen met de praktijkondersteuner van de huisarts. Dat is iemand die samenwerkt met de huisarts en mensen met diverse problemen kan begeleiden of behandelen. 

Ook bestaan er online programma’s waar mensen via e-health geholpen worden met hun middelengebruik. Ik moet zeggen dat ik hier weinig ervaring mee heb, maar als je op Google “online behandeling drugsgebruik” opzoekt kun je er meer over lezen. Sommige mensen vinden dit een prettige manier van hulp krijgen.

Wat bij mijn organisatie, VNN, dagelijks voorkomt is dat mensen een adviesgesprek aanvragen. Je kunt dan vrijblijvend met een expert praten. Wij hebben verstand van middelengebruik en de problemen die daarbij voor kunnen komen. Ik hoor vaak dat mensen het prettig vinden om er met iemand over te praten die er veel van weet, en vooral ook, geen oordelen heeft. 

Een adviesgesprek is gratis en je wordt nergens geregistreerd. Het is puur dat je samen even bespreekt wat er aan de hand is en wat je eventueel nodig hebt aan hulp. 

Soms kiest iemand er voor om zich na een gesprek met ons door te laten verwijzen door de huisarts. Hierna begint de behandeling. In andere gevallen is een doorverwijzing helemaal niet nodig en zijn een of twee adviesgesprekken voldoende.

Ik kan jullie aanraden om met jullie vriend te bespreken dat een adviesgesprek een goede eerste stap is en dat hij niks te verliezen heeft met zo’n gesprek omdat het gratis en anoniem is.

Daarnaast is het belangrijk dat jullie aan hem vragen wat hij van jullie nodig heeft en hoe jullie hem zouden kunnen helpen.

Ik hoop dat jullie met elkaar kunnen blijven praten over dit moeilijke onderwerp en dat jullie elkaar blijven steunen. In ieder geval al heel goed dat jullie dit zo serieus nemen!

Heel veel succes en sterkte! 

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!