Hoe stop ik met roken als ik niet wil stoppen met drinken?

Hoe stop ik met roken als ik niet wil stoppen met drinken?

web_cover_png

Hoe stop ik met roken als ik niet wil stoppen met drinken?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hey hoi,

Ik probeer al langere tijd te stoppen met roken want ik vind sigaretten echt veel te duur geworden. Het gaat steeds een paar dagen goed met niet roken, maar elke keer als ik gezellig met vriendinnen ben en een wijntje drink steek ik er toch weer eentje op. Als ik geen alcohol drink lukt het wel om niet te roken, maar ik ben niet van plan om ook te stoppen met alcohol drinken. 

Hoe kan ik stoppen met roken en toch lekker m’n ding blijven doen? 

Groetjes, Ann.


Hoi Ann,

Je hebt gelijk, sigaretten zijn echt super duur. Laatst stond ik er bij dat iemand een pakje kocht, en ik sloeg nog net niet stijl achterover van de prijs. En het wordt ook alleen maar duurder in de toekomst. Laatst las ik dat het plan is dat in 2040 een pakje sigaretten 40 euro kosten. Niet alleen qua gezondheid is het slim om niet te roken, maar ook voor je portemonnee is het heel fijn.

Jij wilt dus stoppen met roken en merkt dat als je onder invloed bent van alcohol je toch weer terugvalt in je slechte gewoonte. En je zou graag gewoon willen genieten van alcohol, zonder dat je dan weer een sigaret erbij pakt.

Het goede nieuws is dat het kan; velen zijn je voorgegaan. Het slechte nieuws is dat het moeilijk is, maar dat heb je zelf al wel gemerkt.

Ik zal je even uitleggen hoe het komt dat je bij een alcoholisch drankje sneller terugvalt dan wanneer je nuchter bent. 

Alcohol is een verdovend middel. Dat wil zeggen dat het de werking van je hersenen verdooft. Via je bloedbaan komt alcohol binnen 10 minuten in je hersenen, en vanaf dan werken je hersenen trager en minder goed. 

Als eerste heeft het effect op je verstand, voorzichtigheid, intelligentie en geheugen. Dat gebied wordt bij 1 a 2 standaardglazen alcohol verdoofd en is dan minder actief. Vervolgens werkt de alcohol op het gebied van je zelfbeheersing, je beoordelingsvermogen en daarna op de werking van je zintuigen. Dit gebeurt allemaal tussen de 1 en 6 standaardglazen alcohol

In de gebieden waar deze processen worden geregeld zit ook het stukje wat normaal gesproken ervoor zorgt dat je je koppie erbij houdt. Maar omdat je alcohol hebt gedronken is dit gebied verdoofd. Het gevolg is dan ontremming waardoor je sneller dingen gaat doen die je nuchter niet zou doen. In jouw geval dus een sigaret erbij pakken.

Onder invloed van alcohol vergeet je simpel gezegd dat je gestopt was of heb je misschien meer een “YOLO” motto omdat je het op dat moment stom vindt om te stoppen. De “Ann die denkt aan haart portemonnee” staat dan in ieder geval niet meer op de voorgrond. Is dit herkenbaar?

Natuurlijk is het ook zo dat hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je ontremd raakt. Vanaf de 6 standaardglazen gaat alcohol werken op je coördinatie, evenwicht en vitale centra en functioneert alles dus minder goed. Kleine kans dat je dan bezig bent met je stoppoging of de prijzen van een pakje sigaretten. 

Wat jij ervaart is ook wat uit diverse onderzoeken naar voren komt: alcoholgebruik hangt samen met een lager slagingspercentage bij het stoppen met roken, zowel op korte als op lange termijn. 

Mensen die wij begeleiden bij het stoppen met roken adviseren we daarom ook om hun alcoholgebruik tijdelijk aan te pakken. Het is gewoon extra moeilijk om te stoppen met roken wanneer je alcohol drinkt. Het beste kun je daarom alvast voor, of tijdens, de stoppoging stoppen of heel erg minderen met alcohol drinken.

Dat is eigenlijk ook het advies wat ik jou wil geven. Je hoeft niet voor altijd te stoppen met alcohol drinken. Maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken door even een periode wat minder te drinken. Dat zal je vast helpen!  

In ieder geval, heel veel succes!

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!