Ik wil minder alcohol drinken. Hoe doe ik dat?

Ik wil minder alcohol drinken. Hoe doe ik dat?

web_cover_png

Ik wil minder alcohol drinken. Hoe doe ik dat?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hallo,

Nadat vorig jaar de Horeca weer open gingen we helemaal los. Ik heb het hele jaar veel gezellige feestjes en etentjes gehad en dus ook vaak alcohol gedronken.

Eind December realiseerde ik mij dat ik wel erg vaak had gedronken afgelopen jaar. Daarom wil ik minder gaan drinken, maar hoe doe ik dat met alle feestjes en etentjes? De gezelligheid gaat natuurlijk gewoon door.

Ik heb meegedaan aan Dry January en dat hielp wel. Maar hoe hou ik het vol? 

Groetjes, anoniem


Hai!

Zoals ik het lees had je in 2022 flinke Knaldrang. Ken je die term? Die kwam vorig jaar omhoog nadat mensen na de lockdowns los gingen. Voor sommige mensen ging dit gepaard met het nodige drank- en drugsgebruik. 

Jij vindt dus dat je vorig jaar genoeg hebt geknald met alcohol en wil dat graag minderen? Daar is niks mis mee, want hoe lekker alcohol ook kan zijn, gezond is het natuurlijk niet.

Het scheelt inderdaad dat je met Dry January bent begonnen. Wat we zien is dat bijna twee derde van de deelnemers na een half jaar nog steeds minder alcohol consumeert dan voor Dry January. De kans is dus groot dat ook jij die lijn automatisch doortrekt.

Je geeft aan dat je het moeilijk vindt om met mate te drinken als er veel gezelligheid is; dit kan ik mij goed voorstellen!

Weet je omgeving ook dat je na Dry January minder wil drinken? Het helpt namelijk om mensen te informeren zodat ze daar rekening mee kunnen houden en je bijvoorbeeld niet steeds alcohol aanbieden maar in plaats daarvan iets zonder alcohol.

Vooral als mensen om je heen (veel) alcohol drinken is het een extra challenge om bij je eigen doel te blijven. Daarom is het helpend om een goed en stevig plan te hebben voor het geval je in een verleidelijke situatie komt. Want, wat is voor jou nou eigenlijk mate? Wanneer ben je tevreden? 

Het kan helpen als je op voorhand hier met jezelf concrete plannen in maakt. Bijvoorbeeld: “Ik drink ** keer in de week maximaal ** glazen alcohol en de rest van de momenten alcoholvrij. Als ik ergens ben en iemand biedt of dringt aan op alcohol, dan bedank ik en ga ik met iemand anders praten”. Of, “Ik koop alleen alcoholvrije drankjes voor thuis”. Het klinkt misschien wat betuttelend naar jezelf toe, maar we zien dat concrete punten mensen veel houvast geven en daardoor ze ook hun doelen behalen.  

En laten we voorop stellen: er zijn tegenwoordig ook veel alcoholvrije alternatieven die erg goed smaken. Hierbij zeggen we wel tegen mensen bij wie sprake is van verslavingsproblematiek dat alcoholvrije alternatieven extra riskant zijn en de kans op een terugval kunnen vergroten. Maar als je iemand bent die voor de lol alcohol drinkt zijn de alcoholvrije alternatieven een mooie optie!

Conclusie: maak een plan, betrek je omgeving erbij, en sta open voor alternatieven! 

Als het toch te ingewikkeld wordt, kom rustig eens langs of bel eens voor een gesprek. Dan kijken we graag met je mee in hoe het makkelijker voor je kan worden. Succes en ik wens je een prachtig jaar toe!

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!