Kun je zwanger raken als je alcohol drinkt bij de pil?

Kun je zwanger raken als je alcohol drinkt bij de pil?

web_cover_png

Kun je zwanger raken als je alcohol drinkt bij de pil?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hoi,

Ik ben een studente en met ons huis vieren we vaak feestjes waarbij alcohol wordt gedronken. Nou hoorden wij laatst dat als je alcohol drinkt de anticonceptiepil minder betrouwbaar is. Klopt dat?


Hai! 

In een ideale wereld combineer je geen medicatie met alcohol of andere soorten drugs. Dit omdat de werking van medicatie versterkt of vermindert kan worden door de alcohol of drugs. Maar goed, dit gezegd hebbende: we leven niet in een ideale wereld, dus slim dat je even informeert hoe het zit. 

Er zijn meerdere factoren van invloed op de werking van je anticonceptiepil. Bijvoorbeeld je genen, welke type anticonceptiepil je slikt en je lichamelijke gezondheid. 

Je lever is een belangrijk onderdeel in dit verhaal. De lever zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en gifstoffen je lichaam kunnen verlaten. Alcohol wordt als vergif ervaren door je lijf, en ook medicatiegebruik veroorzaakt afvalstoffen. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer 90% van de totale alcoholconsumptie door je lever wordt verwerkt? Daar merk je niks van, maar het is wel goed om te weten dat je lever maar een beperkte hoeveelheid stoffen tegelijkertijd kan afbreken. Dit brengt namelijk twee mogelijke risico’s met zich mee die van invloed zijn op het effect van je anticonceptiepil:

  1. Stoffen worden niet goed afgebroken en blijven te lang in je lichaam aanwezig.
  2. Stoffen worden te snel afgebroken omdat je lever daar sterk op reageert, waardoor de kans bestaat dat medicatie te snel worden afgebroken. 

  Dit betekent dat er een kans bestaat dat je lever te druk bezig is met de alcohol te verwerken waardoor de betrouwbaarheid van je pil afneemt en je dus zwanger kunt raken. Dit gebeurt echter niet snel als je gezond bent. Maar, als je lever onverhoopt niet goed werkt, en als er echt sprake is van overmatig alcoholgebruik, dan kan het zo zijn dat je pil het minder goed doet en je onvoldoende beschermt bent tegen zwangerschappen.


  En, een beetje onsmakelijk misschien, maar heb je er ook wel eens aan gedacht dat als je alcohol drinkt, je kunt gaan kotsen of diarree kunt krijgen? Dit heeft ook zeker nadelige consequenties voor de betrouwbaarheid van de pil, omdat het je lichaam verlaat voor het voldoende heeft gewerkt.

  Conclusie is dus: als je gezond bent en je niet elke dag boven de pot hangt na een feestje, dan zou je anticonceptiepil gewoon moeten werken. Wil je nóg meer veiligheid inbouwen? Go Double Dutch!

  Groetjes,

  Nathaly van de VNN

  Geschreven door

  Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!