web_cover_png

Is 3MMC schadelijker dan XTC?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hallo,

Ik vind het wel interessant om te experimenteren met verschillende soorten drugs en heb een vraag over 3MMC.

Vorig weekend heb ik dit op een feestje voor het eerst gehad en het is me wel goed bevallen, dus ik ben wel van plan om het vaker te gaan gebruiken.

Is dit schadelijker om te gebruiken dan XTC? Kan je hier makkelijk verslaafd raken?

Groet, Naut


Hai Naut,

Bedankt voor je vraag!

Ik begin met de tip om ongeacht het type partydrugs wat je hebt altijd je drugs te laten testen. Dan weet je in ieder geval precies welke psycho-actieve stoffen je gebruikt. 

Bij de testservices in Nederland zien we regelmatig dat de 3MMC samples andere stoffen dan 3MMC bevatten. Dat is natuurlijk riskant, en vergroot de kans op een slechte ervaring. Als je weet wat je gaat gebruiken kun je je voorbereiden op de effecten en tegelijkertijd de risico’s verkleinen. Zo vergroot je de kans dat het een leuke ervaring wordt.

In Groningen is de drugstestservice elke donderdagmiddag geopend. Om te garanderen dat jij aan de beurt komt is het belangrijk om een afspraak te maken. Voor meer informatie hierover kan je terecht op de website van VNN.

Over de schadelijkheid van 3MMC in relatie tot XTC kan ik eigenlijk niet veel feiten geven. Dit komt omdat 3MMC een Nieuwe Psycho-Actieve Stof is; afgekort “NPS”. Het is een relatief nieuwe term dus ik zal er wat over uitleggen.

Oorspronkelijk zijn drugs gebaseerd op planten. Zo komt cannabis van hennep, cocaine van de coca plant en MDMA van de sassafras plant. Echter is het de mens gelukt om de werkzame stoffen van planten na te maken in een laboratorium. Zo zijn wij er achter gekomen dat als het stofje in een plant een beetje word aangepast in een laboratorium, er een nieuwe drugs kan ontstaan. Op deze manier kunnen nieuwe drugs worden gecreëerd. Vandaar ook de naam “nieuwe psychoactieve stof”. 3MMC is zo’n nieuwe psychoactieve stof.

Het lastige van een NPS is dat het relatief kort op de markt is waardoor we wetenschappelijk gezien niet genoeg feiten hebben over hoe het werkt en wat de risico’s zijn. Dit geldt voor zowel de korte termijn als de lange termijn. Middelen die langere tijd op de markt zijn, bijvoorbeeld XTC, zijn ruimschoots onderzocht waardoor we kunnen benoemen wat de effecten en risico’s zijn op zowel de lange als de korte termijn.

Jij wil graag weten of 3MMC schadelijker is dan XTC en of je makkelijk verslaafd er aan kunt raken. De info die we hebben over XTC kunnen we helaas niet wetenschappelijk vergelijken met de NPS 3MMC omdat deze dus nog zo kort in de scene is. We horen natuurlijk wel van gebruikers over hun ervaringen met 3MMC en daar kan ik wel wat over delen.

Men zegt bijvoorbeeld dat het effect lijkt op de combinatie van xtc en cocaïne. Ze omschrijven het als euforie, energiek en alertheid, meer empathie en soms ook wat erotiserend. Er worden echter ook erectiestoornissen genoemd, waanbeelden en hoofdpijn. Een ander minpunt wat we regelmatig horen is dat het voor heel veel trek naar meer kan zorgen, waardoor je sneller meer en vaker gebruikt dan je eigenlijk wil. Wat dat betreft is het dus schadelijker dan het gebruik van XTC omdat de kans op verslaving door die trek groter is.

Of het slim is om 3MMC te nemen hangt af van jezelf natuurlijk. De meeste mensen raken niet verslaafd aan drugs, en kunnen prima genieten van de effecten hiervan zonder dat er problemen ontstaan. Mocht jij gevoelig zijn om ergens in door te slaan, dan denk ik dat het wel slim is om een beetje bij de 3MMC uit de buurt te blijven. 

Groetjes, Nathaly

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!