In het weekend feesten, doordeweeks fris. Kan dat?

In het weekend feesten, doordeweeks fris. Kan dat?

web_cover_png

In het weekend feesten, doordeweeks fris. Kan dat?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hai!

Ik ben afgestudeerd en heb net een nieuwe baan waar ik heel blij mee ben, maar ik ben pas 25 en wil daarom ook nog gewoon feesten in het weekend. Het ding is alleen dat als ik op stap ben geweest en iets heb gebruikt (meestal speed) ik daarna moeite heb om in slaap te vallen. Hierdoor begin ik mijn week super moe. Omdat ik goed voor de dag wil komen op werk merk ik dat brak zijn na het weekend niet handig is.

Hoe zorg ik dat ik wel genoeg uitgerust ben na een weekend feesten?

Groetjes, Anoniem


Hai Anoniem!

Je weet dus uit ervaring al dat stimulerende drugs (waar speed onder valt) over het algemeen niet als slaapmutsje wordt ervaren door je lichaam. Plafonddienst is een veelvoorkomend gevolg van speed gebruiken. Je kunt na gebruik soms dagen lang last hebben van slaapproblemen. Het lastige is dat je niets anders kunt doen dan wachten tot de drugs en de effecten daarvan uit je lijf zijn; dit kan een tijdje duren..

Wat we wel weten is dat het kan helpen om op voorhand van je gebruik al goed uitgerust te zijn en te zorgen dat je in goede fysieke en mentale gezondheid bent. Let je daar wel eens op? Dit kan namelijk invloed hebben op hoe je je voelt na het gebruiken. Want wat dit soort drugs doen is simpel gezegd het lichaam en de geest ontregelen. Dit moet natuurlijk na het gebruik weer hersteld worden. Als je voor, tijdens en na het gebruik zo goed mogelijk voor je lichaam zorgt zul je ook sneller weer uitgerust zijn.

Tussendoor goed eten en drinken (ja, dat is wel een uitdaging met speed op), helpt ook om je lichaam zo snel mogelijk weer stabiel te laten functioneren. Eet bijvoorbeeld een banaan of een kop soep als je thuis komt.

Is het trouwens handig dat ik de basismaatregelen nog noem? Bijvoorbeeld altijd je drugs gratis laten testen, niet te veel gebruiken, drugs niet combineren en zo min mogelijk bijnemen? Ook al deze zaken hebben invloed op je herstel. Daarnaast kun je jezelf misschien ook meer ontspannen met een rustgevende meditatie. Er zijn veel meditatiesessies te vinden op bijvoorbeeld Spotify en YouTube.

Dit zijn allemaal dingen die kunnen helpen om de kater na speed te verminderen. Maar helemaal van de kater af komen is eigenlijk onmogelijk. Daarom is het ook een kwestie van accepteren dat er een kater is en dat je moet bijkomen na het gebruik. En als het bijkomen nadelen heeft voor je werk is het wellicht goed om te kijken of je jouw drugsgebruik kunt aanpassen. Zo kan je het feesten in het weekend wellicht beter balanceren met het doordeweeks werken.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! Mocht je behoefte hebben aan meer informatie kun je ook vrijblijvend contact opnemen met mij of een collega van mij. En het mooiste hier aan is: zo’n gesprek is helemaal gratis en wordt nergens geregistreerd!

Groetjes, Nathaly

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!