web_cover_png

Is mijn 3MMC nog wel 3MMC?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hallo, 

De vakantie staat weer voor de deur, dus dat betekent voor mij veel feestjes, en ook af en toe drugs. Nu had ik het laatst met wat mensen over wat ik wel eens gebruik, waaronder vroeger ook 3M (3MMC). Dat leek me wel weer eens leuk om te gebruiken. Ze zeiden dat de geruchten er zijn dat er de laatste tijd helemaal geen 3M meer rondgaat, maar vooral dat het vooral troep is. Klopt dat? Hoe kan ik veilig gebruiken?


Alvast bedankt voor het antwoord. 


Hoi!

Sommige mensen zouden zeggen dat drugs sowieso troep is om te gebruiken, maar dat is natuurlijk niet aan mij om over te oordelen. Je bent je bewust van de risico’s en je probeert jezelf te voorzien van informatie door deze vraag te stellen. Wat mij betreft stel je de vraag ook echt op het juiste moment, want er zijn er zijn wel wat dingen die opvallen op de (drugs)markt. 

Ik weet niet of je de testservice kent? Dat is dat je gratis je drugs kunt komen testen, en dan hoort welke psycho-actieve stoffen je drugs bevat en hoe hoog gedoseerd. Wij hebben bij VNN een testservice. Het is al jaren één van de dingen die ik doe in mijn functie als preventiefuntionaris. Heel leuk om te doen, want je spreekt een hele hoop mensen, en je krijgt een goed beeld van wat er op de markt rondgaat.


De laatste tijd schieten mijn wenkbrauwen regelmatig de lucht in van de dingen die we tegenkomen, en ben ik extra blij dat de testservice bestaat. Want we kunnen hiermee echt riskant gebruik beperken en mensen informeren.

Onlangs was er natuurlijk een Red Alert. Mocht je het nog niet kennen; dit is een landelijk signaal dat wordt afgegeven als er pillen zijn die extreem hoog gedoseerd zijn, of bij vervuiling; als in drugs stoffen worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor je gezondheid.


De Red Alert die op 8 december is afgegeven ging over een XTC pil die meer dan 300 (!!)mg MDMA bevat. Je kunt je voorstellen dat als je dit slikt dit eigenlijk spelen met je leven is. Klinkt voor sommigen misschien overdreven, maar dat is het niet. We zien namelijk vaak dat mensen niet weten hoeveel ze kunnen slikken en op basis van wat vaagheden iets (te veel) gebruiken. Een formule voor een euforisch effect bij het gebruik van XTC is 1 tot 1,5 mg per kilo lichaamsgewicht. Als je dit niet weet en je slikt een pil van 300 mg terwijl je bijvoorbeeld 75 kg weegt… dat is echt levensbedreigend.
Als je meer over deze Red Alert wil lezen, check Red Alert: zeer sterke ecstasypillen in omloop – Trimbos Red Alert (drugsredalert.nl)  

Naast de hogere doseringen in XTC zien we inderdaad dat de 3MMC steeds vaker andere stoffen bevat sinds het eind 2021 verboden wettelijk werd. We zien meer en meer vervuiling. Van sommige stoffen weten we dat het tot een categorie hoort waar 3MMC ook onder valt. Bijvoorbeeld 3CMC, 2MMC of 4MMC, maar ook een heleboel andere onbekende stoffen die niet uit te spreken zijn zonder je tong te breken. De tongbreuk is niet zo erg, maar wat wel gevaarlijk is, is dat deze stoffen allemaal heel verschillende effecten kunnen bevatten. Dat betekent dat bijwerkingen veel heviger kunnen zijn, de dosering lastiger te bepalen is en je ook een Russisch roulette speelt omdat je het allemaal niet weet.

Drugs gebruiken is natuurlijk altijd riskant, alleen omdat je nu zo weinig weet is het nóg gevaarlijker. Ik sprak bijvoorbeeld iemand die in de vriendengroep 3MMC had gebruikt, dachten ze. Het bleek uiteindelijk een cocktail te zijn van allerlei chemicaliën, wat bij 2 vrienden leidde tot een epileptische aanval. Een andere van de groep kreeg uitval in de nieren. Weer iemand anders werd psychotisch. Vre-se-lijk en absoluut niet wat je wilt als je denkt een leuke avond te gaan hebben.  

Deze excessen zijn gelukkig niet de dagelijkse orde, maar het risico erop is wel groter door alle vervuilingen. Als antwoord op je vraag, even kort door de bocht gezegd: er gaat inderdaad veel troep rond.

Veilig gebruiken kan eigenlijk nooit omdat er altijd risico’s zijn. Niet alleen maar in de middelen, maar ook in mogelijke interacties met jezelf. Bijvoorbeeld (onderliggende) mentale en fysieke gezondheid. Houd dat dus ook in de gaten. En als je besluit dat je drugs wil gebruiken, test het dan eerst even voor je het gebruikt. En bedenk goed wat, hoeveel en wanneer je neemt.  

Ik wens je een fijne vakantie toe! 

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!