Ik ben erg angstig geworden na XTC. Wat kan ik hier tegen doen?

Ik ben erg angstig geworden na XTC. Wat kan ik hier tegen doen?

Ik ben erg angstig geworden na XTC. Wat kan ik hier tegen doen?
web_cover_png

Ik ben erg angstig geworden na XTC. Wat kan ik hier tegen doen?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Met vrienden zit ik regelmatig aan de XTC en dat ging altijd goed. Nu heb ik een maand geleden ook wat XTC gehad. De XTC was getest en ik heb goed voor mezelf gezorgd de dagen voor en na de X. Normaal werkt dit goed, en het was ook wel een leuk feestje, maar de dagen er na voelde ik mij erg angstig en paniekerig. Dit is niet meer weg gegaan. Soms ben ik echt bang dat ik dood ga; ik krijg dan hartkloppingen, krijg het warm en begin ook opeens te zweten.

Ik hoorde van een studiegenootje dat zij dit ook heeft gehad, maar bij haar was het na een paar dagen voorbij. 

Hoe kan het dat ik dit heb gekregen? En hoe kom ik hier vanaf, want ik heb hier wel veel stress van. Of blijf ik hier voor altijd last van houden? 

Groeten, Anne


Hai Anne, 

Wat vervelend dat je hier last van hebt zeg. Je hebt je goed voorbereid op het gebruik, schrijf je, en ook nadien goed voor jezelf gezorgd, maar toch heb je klachten gekregen. Balen! 

Het lastige is dat je dit gewoon kan overkomen, ondanks al je maatregelen. Hoe dit komt en wat je er aan kunt doen ga ik je zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

XTC werkt op een paar belangrijke stoffen in je hersenen. De drie belangrijkste hierin zijn serotonine (blijdschap), adrenaline (energie), en dopamine (genot). 

Drugs verstoort tijdelijk de balans van deze stoffen omdat er eigenlijk roofbouw op ze wordt gepleegd. De XTC pakt alle serotonine die je gewoonlijk al gebruikt, plús de serotonine uit je reservevoorraad voor dat fijne blije effect. Dat geldt ook voor de adrenaline en de dopamine. Je voelt niet dat je moe wordt en danst het hele feest door, genietend van alle kleuren en geuren en mooie mensen om je heen. Super intens, en op dat moment is dat natuurlijk heel fijn. 

Maar na het feestje ga je merken hoe hard je bent gegaan, en kun je je wat minder fijn voelen. Je hoort dat mensen zich dan moe, down, lusteloos voelen, en ook even wat minder lekker in hun vel zitten. Dit wordt ook wel de dinsdagdip genoemd. Wel eens van gehoord? Het gaat meestal vanzelf voorbij.

In sommige gevallen echter niet, en worden mensen ook angstig. Bij hun is het angstcentrum in hun hersenen dan een beetje overprikkeld geraakt door de tijdelijke verstoring in de hersenen vanwege het drugsgebruik. 

Ook de angst gaat meestal over, maar sommige mensen houden hier iets langer last van. Dit schijnt vaker voor te komen bij mensen die al gevoeliger zijn voor angst en paniek. Als je bijvoorbeeld in je familie mensen hebt met psychische klachten kan het zijn dat je zelf ook kwetsbaar bent voor het ontwikkelen van angstklachten. Ook als je een hele stressvolle periode of gebeurtenis doormaakt kan het zijn dat je hier last van hun krijgen. Tentamens, relatiebreuk, verhuizing, gezondheidsissues bijvoorbeeld.  

Hoe zit dat bij jou? Het kan namelijk hiermee te maken hebben dat je deze klachten hebt gekregen. 

Het goede nieuws is: je hoeft hier niet altijd last van te houden, er is er altijd wat aan te doen! Alleen, sommige mensen moeten er wel iets meer moeite voor doen dan anderen.      

Wat ik schreef, over een overprikkeld angstcentrum, dit is iets waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. Bij overprikkeling moet er altijd rust komen, dus aan jou de taak om jezelf en je hersenen rust te bieden. 

Hoe moeilijk het ook is, ik zou proberen om niet te gaan piekeren over de angst. Stress maakt het alleen maar erger omdat je blijft piekeren en daarvan nog meer stress krijgt. 

Wat wél helpt is zorgen dat je goed slaapt. Dus op tijd op bed en zorgen voor voldoende slaap. Ook matigen met roken, cafeïne, alcohol en drugs, snoep; beter even helemaal niet zelfs. En even geen high impact sports als kickboxen of voetbal of krachttraining. Rustig wandelen en yoga bijvoorbeeld, meditatie en ademhalingsoefeningen zijn activiteiten die wel goed zijn voor je lijf en geest in dit soort gevallen. 

Zorg dat je in een positieve vicieuze cirkel komt betreft rust en ontspanning, want dat gaat je echt helpen. 

Als je het te ingewikkeld vindt om zelf aan de slag te gaan hiermee, bespreek het dan ook vooral met je vrienden. Het is belangrijk dat je hier niet in je eentje mee gaat worstelen. 

Geef je jezelf wel even tijd om deze veranderingen door te voeren? 

Merk je op een gegeven moment dat het over een aantal weken toch niet is veranderd, neem dan even contact op met je huisarts. Die kan je misschien verwijzen naar een hulpverlener voor bijvoorbeeld ontspanningstherapie.  

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Ik wens je heel veel sterkte Anne.

Groetjes, Nathaly

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!