XTC en watervergiftiging: hoe zat dat nog maar?

XTC en watervergiftiging: hoe zat dat nog maar?

web_cover_png

XTC en watervergiftiging: hoe zat dat nog maar?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!


Hai Hai,

Komend weekend gaan we naar een festival en dit wordt het eerste feestje waar we met hogere temperaturen XTC gaan gebruiken. We moeten goed drinken, maar we horen ook vaak dat je moet uitkijken voor een watervergiftiging. Wat is dat, en hoe zorgen we dat we niet uitdrogen, maar ook niet te veel water drinken?

Groetjes, Lianne en friends


Dag Lianne en friends,

Ja heerlijk he?! Dit weekend gaat de zon weer goed schijnen! Fijn om dan een dansje te doen en mooie herinneringen te maken. 

Wat goed dat jullie op voorhand nadenken over water drinken in combinatie met XTC! Ik ben even in de materie gedoken hierover en zal het zo begrijpelijk mogelijk proberen uit te leggen.

De mens bestaat voor iets meer dan de helft uit water; vrouwen voor ongeveer 55%, en mannen voor ongeveer 60%. Hoe meer lichaamsvet iemand heeft, hoe minder vocht iemands lichaam heeft. Het vocht dat in onze lichaamscellen zit bevat veel verschillende stoffen die allemaal een eigen functie hebben. 

Ons lichaam is dagelijks aan verandering onderhevig. Dit kan komen door hormonen, het weer, energielevel, onderliggende gezondheid etc. Onder die wisselende omstandigheden probeert ons lichaam elke dag om alle stoffen toch in balans te houden zodat we gezond blijven. 

Onze waterhuishouding geeft in het lichaam aan wat de behoefte is aan vocht en regelt dit zo goed mogelijk. Het beste scenario is dat er evenveel vocht in je lijf komt, als dat er uit je lijf gaat. Je krijgt bijvoorbeeld een dorstprikkel als je te weinig vocht hebt in je lijf en moet drinken, of je gaat zweten of moet plassen als het te veel is. Het zweten of plassen wordt aangestuurd door een hormoon, wat het antidiuretisch hormoon heet. Afgekort noemen we dat de ADH. 

Bij het gebruik van XTC/MDMA wordt je waterhuishouding eigenlijk voor de gek gehouden omdat XTC het hormoon ADH onnodig prikkelt. Dit betekent dat dus XTC ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt. Je kunt dan nauwelijks plassen omdat er weinig vocht wordt afgedreven. Ook omdat je door de XTC meer spierspanning hebt dan normaal wordt het gevoel van niet kunnen plassen versterkt. Je moet immers je lichaam kunnen ontspannen om te kunnen toiletteren.

Tevens ben je vaak lekker actief onder invloed en heb je het dus ook warm en weinig speeksel in je mond door de XTC. Daardoor krijg je het idee dat je dorst hebt, terwijl dat fysiek helemaal niet zo is. Maar, als je lichaam geen extra vocht nodig heeft, maar dit wel krijgt, dan ontstaat er door een overschot een watervergiftiging. Dat betekent dat water uit je bloed je hersencellen in kan komen en je hersenen kunnen opzwellen, met in extreme gevallen zelfs mogelijk de dood als gevolg. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, want mensen merken het als ze zich niet lekker voelen. Je kunt je bijvoorbeeld moe en verward voelen en hoofdpijn krijgen. Het beste is natuurlijk als je kunt voorkomen dat je je niet goed voelt. 

Vroeger werd heel erg de nadruk gelegd op dat je “heel veel moet drinken” als je XTC gebruikt om oververhitting te voorkomen. We weten nu gelukkig dat het belangrijk is om op je vochthuishouding te letten, maar dat je niet hoeft te overdrijven. Wat je kan helpen om voldoende te drinken is om even een wekkertje te zetten zodat je elk uur een glas water neemt. Alcohol zou ik dan bewust even niet doen, omdat dit ook weer voor uitdroging zorgt. Maar 1 glas water per uur is genoeg, en ook de dag erna omdat het effect van XTC op je ADH nog wel een dag doorwerkt. 

En als je extra dorst houdt, neem dan even een ijsje. Een ijsje is in de zon is toch sowieso wel lekker?!  

Veel plezier, en denk je ook nog om de zonnebrand??

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!