Zijn wij verslaafd omdat wij elk weekend gebruiken?

Zijn wij verslaafd omdat wij elk weekend gebruiken?

web_cover_png

Zijn wij verslaafd omdat wij elk weekend gebruiken?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!Hallo,

Met mijn vriendengroep gaan we elk weekend op stap en we gebruiken dan altijd drugs. Standaard drinken we alcohol maar een lijntje is voor ons ook normaal.

Nu vragen we ons af of we verslaafd zijn omdat we nooit uitgaan zonder drank en drugs. Doordeweeks drinken wij trouwens alleen af en toe een biertje.Hai!

Goede vraag om over na te denken. Middelengebruik an sich is niet erg en je bent ook niet van vandaag op morgen verslaafd. Wel is het belangrijk dat je regelmatig bij jezelf checkt hoe het met je gebruik gaat om te voorkomen dat het uit de hand loopt. 

Ik zal eerst even beschrijven wat VNN ziet als verslaving. Want, wanneer is daar sprake van? 

Een van de definities van de VNN voor een verslaving is dat je een onweerstaanbare trek hebt om middelen te gebruiken en dat het verlangen naar het gebruiken op een gegeven moment wordt ervaren als een afhankelijkheid of noodzaak. Je merkt in zo’n situatie bijvoorbeeld dat je lichamelijk of geestelijk niet meer zonder kunt. Daarnaast bouwt het lichaam bij een verslaving ook een tolerantie op. Dit betekent dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. En, last but not least: als je niet gebruikt voel je je rot en je bent elke dag veel mee bezig.

Zoals je leest gaat verslaving dus niet om of je elk weekend gebruikt, maar meer over het effect op jezelf en je dagelijkse leven. 

Dus wat denken jullie zelf na het lezen van de bovenstaande informatie; gaat het nog goed en hebben jullie je drank- en drugsgebruik in de hand in het weekend? En hoe zit het met de klachten gedurende de rest van de week? Simpel gezegd: welk effect heeft het gebruik op jullie (dagelijkse leven)?

Omdat jullie bewust bezig zijn met het thema verslaving wil ik jullie eigenlijk ook wel vragen om na te denken over de risico’s tot het ontwikkelen van een verslaving. Want hoe vaker je (veel) gebruikt, hoe moeilijker het is om te gaan minderen en het in de hand te houden.  

Niemand kiest er natuurlijk voor om verslaafd te worden, en de meeste mensen kunnen gelukkig ook prima recreatief drugs gebruiken. Als jullie dus zorgen dat het leuk blijft en dat het geen must wordt om elk weekend te gebruiken, zou ik mij niet al te veel zorgen maken en genieten van het leven!

Mochten er in jullie vriendengroep mensen zijn die het wat lastiger vinden om het in de hand te houden, weet dan dat ze altijd bij VNN terecht kunnen voor een vrijblijvend adviesgesprek

Groetjes, Nathaly

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!