Hoe vertel ik mijn vrienden dat ik geen drugs wil gebruiken?

Hoe vertel ik mijn vrienden dat ik geen drugs wil gebruiken?

web_cover_png

Hoe vertel ik mijn vrienden dat ik geen drugs wil gebruiken?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!Mijn vrienden gebruiken tijdens het uitgaan vaak drugs. Dat maakt mij niet uit, leven en laten leven, maar zij denken daar anders over en vinden ook dat ik meer moet uitproberen. Ze zeggen dat drugs gebruiken heel normaal is.


Ik heb daar alleen helemaal geen zin in. Bier is voor mij genoeg. Hoe krijg ik ze dat aan hun verstand?

Groeten, BasHai Bas,

Bedankt voor je mail. 

Wat jouw vrienden zeggen hoor ik ook wel vaker in mijn werk; “iedereen gebruikt drugs”. Je zou het bijna geloven he? Er zijn echter behoorlijk wat onderzoeken die laten zien dat de meeste volwassenen geen drugs gebruiken. 

De Nationale Drug Monitor beschrijft in het jaarbericht van het Trimbos instituut een actueel overzicht van de Nederlandse situatie over het gebruik van drugs, alcohol en tabak. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat in 2021 3,1% van de 18 plussers in Nederland dat jaar XTC heeft gebruikt. Het gebruik van lachgas ligt bij deze doelgroep op 1,6% en het gebruik van GHB zelfs op 0,4%. Conclusie: veruit de meeste volwassenen gebruiken geen drugs. 

Het lijkt mij best lastig dat je vrienden vinden dat je drugs “moet” uitproberen. Heb je het er wel eens met ze over dat je het gewoon niet wil? En dan op een nuchter moment? Ik kan mij namelijk voorstellen dat tijdens het uitgaan, onder invloed van bier en andere genotsmiddelen, je hier geen diepgaande gesprekken over hebt.  

Mijn advies om ze duidelijk te maken dat jij geen drugs wil gebruiken is om een rustig moment op te zoeken en tijdens dat moment vanuit jezelf zeggen wat je vindt, denkt, voelt en wilt.

Bijvoorbeeld: 

  • Ik vind het prima dat jullie met drugs willen experimenteren, maar ik wil dat niet en ik wil dat jullie ophouden met aandringen.
  • Ik voel me door jullie onder druk gezet om drugs te proberen en dat wil ik niet. Stop met aandringen en aanbieden.
  • Ik respecteer jullie keuzes en wil dat jullie ook mijn keuze respecteren om alleen alcohol te drinken en geen drugs te gebruiken.

Misschien heb jij zinnen die beter bij je passen, maar vanuit deze strekking zou ik het gesprek aangaan.

Wat ook zou kunnen helpen is dat sommige mensen veel waarde hechten aan feiten. Dus misschien dat het bij jouw vrienden helpt als je vertelt over de onderzoeken waar ik hierboven over schrijf zodat ze weten dat géén drugs gebruiken juist heel normaal is. 

Vind je trouwens de ervaringen van andere mensen die geen drugs gebruiken interessant? Toevallig kwam ik onlangs oneliners tegen op de site van Drugs en Uitgaan waar anderen vertellen over hoe zij omgaan met vrienden die wel drugs gebruiken. Wie weet heb je hier ook wat aan!

Groetjes, Nathaly

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!