Ik wil XTC gebruiken. Hoe pak ik dat aan?

Ik wil XTC gebruiken. Hoe pak ik dat aan?

web_cover_png

Ik wil XTC gebruiken. Hoe pak ik dat aan?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs. Heb jij een vraag waar je graag antwoord op wil? Stuur dan Nathaly van de VNN een mailtje!Hallo,

Ik heb een vraag over het gebruik van XTC. 

Met een groep vrienden gaan we deze zomer naar een festival, en omdat we het nog nooit hebben gedaan leek het ons leuk om een keer XTC te gaan proberen. We zijn allemaal volwassen, rond de 35, en er is 1 iemand van de groep die het lang geleden eens heeft gedaan. Voor de rest zijn we onervaren op het gebied van drugs.

Op allerlei fora lees je diverse verhalen, maar ik weet niet waar ik de juiste informatie lees. Hoe zorgen we ervoor dat het goed gaat?

Met vriendelijke groet,

GHai G,

Bedankt voor je mail. Ik vind het heel slim dat je je van tevoren informeert over het gebruik van XTC. Hoewel het meestal goed gaat is het toch heel belangrijk om je voor te bereiden op drugsgebruik. Vooral als je dit voor het eerst doet.

Om direct antwoord te geven op de vraag hoe je zorgt dat dit goed gaat: dat kan ik je niet vertellen. Belangrijk is om je te realiseren dat drugsgebruik nooit zonder risico is.

Dit heeft met heel veel dingen te maken, en ik hoop dat ik je die factoren helder kan uitleggen en wat informatie en tips kan geven om de risico’s te beperken.

Ik weet niet of je al wat hebt gelezen erover, maar ik adviseer mensen altijd om feitelijke informatie over een middel te halen via verslavingszorg instellingen. Je kunt bijvoorbeeld via deze link informatie vinden op de website van de VNN. Maar ook op de website van Jellinek en Unity vind je goede informatie en interessante feiten.

Overeenkomend zie je ook dat op élke site staat dat het gebruik van drugs nooit zonder risico is. Daarmee wordt bedoeld dat er altijd wat kan gebeuren, hoe goed je je ook voorbereid kan hebben. De kwaliteit van drugs wordt niet streng gecontroleerd zoals bijvoorbeeld dat bijvoorbeeld bij supermarktwaren wel gebeurd. Hierdoor is de kwaliteit van drugs nooit gegarandeerd.

Wat je daarom wel kunt doen, en wat ik je sterk aanraad, is dat als je drugs koopt je het te laten testen. Ken je de testservice van de VNN? Via de pagina van de VNN over drugstesten kun je een afspraak inplannen bij de VNN om gratis je XTC te laten testen. Er wordt dan gekeken of het daadwerkelijk XTC is, of er geen andere psycho-actieve stoffen in de pil zitten en ook hoeveel werkzame stof (MDMA) er in de pil zit.

Daarnaast is het belangrijk je te realiseren dat het effect van drugs afhankelijk is van meerdere factoren. Als eerste de DRUG zelf. In het geval van XTC krijg gaat het om een stimulerend, oppeppend, bewustzijnsveranderend en opwekkend effect.

Daar boven op is de SET van belang. Dit is hoe je in je vel zit, hoe gaat het op dat moment lichamelijk en geestelijk met je? Het is aan te raden alleen iets te gebruiken als je lekker in je vel zit. Als laatste factor hebben we de SETTING. Hoe is de sfeer, in wat voor omgeving ben je? En wie heb je om je heen? Zijn dat mensen bij wie je je goed en veilig voelt?

Je kunt je misschien voorstellen dat als je gezellig thuis zit met vrienden, het een ander effect heeft dan op een housefeest.

Hebben jullie het ook gehad over een tripsitter? Dat is iemand van de groep die nuchter blijft zodat je trip zo veilig en positief mogelijk verloopt en voor je kan zorgen als het niet zo goed gaat. Misschien wel een geruststellende gedachte?

Denk je er trouwens om dat je elk uur maximaal 1 glas water drinkt?! Dat is om oververhitting en watervergiftiging te voorkomen. En zorg ervoor dat je van te voren goed eet en dat je uitgerust bent. En vooral: probeer te genieten van de ervaring!

Met deze informatie kom je in ieder geval een heel eind denk ik. Heb je nog meer vragen? Check de site van de VNN of bel de VNN even, en weet dat als je je drugs gaat testen, dat je dan ook altijd vragen kunt stellen aan ons!

Groetjes, Nathaly

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!