Needle spiking: kan ik nog wel veilig drankjes doen?

Needle spiking: kan ik nog wel veilig drankjes doen?

web_cover_png

Needle spiking: kan ik nog wel veilig drankjes doen?

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs.



Hoi,

Nu corona voorbij is heb ik veel zin om op stap te gaan met mijn vriendinnen en om drankjes te doen, alleen word ik nu wel bang door al die verhalen over needle spiking tijdens het uitgaan. Wat is dit nou eigenlijk? Gebeurt dit vaak in Groningen? Wat merk ik als het gebeurt, en wat moet ik dan doen? En het allerbelangrijkste: kan ik wel gewoon op stap gaan en drankjes doen?

Groetjes, Fleur



Ha Fleur,

Begrijpelijk dat je je hier zorgen over maakt, er zijn vast meer mensen die hier momenteel mee rondlopen. En ja ik snap je wel, de verhalen over needle spiking zijn eng, he?

Om je eerste vraag te beantwoorden: needle spiking is als je tijdens het uitgaan stiekem geprikt wordt met een injectienaald waar drugs in zit en je daarna onwel wordt. De mensen die vermoeden dat dit gebeurd is zeggen dat ze een vreemde plek op hun lichaam hebben, een beetje een apart uitziende blauwe plek.

In Engeland zijn er al wat langer verhalen over needle spiking, maar in Nederland komt het pas sinds kort in de media omdat het hier misschien ook zou gebeuren. Het bijzondere is dat er nu nog nergens is vastgesteld dat het daadwerkelijk gaat om needle spiking. Dit komt doordat de symptomen van needle spiking ook op andere manieren kunnen ontstaan. Dus ondanks de viral filmpjes op Tiktok en Insta hebben we nog geen écht bewijs dat needle spiking gebeurt. Ook niet in Groningen, Nederland of Engeland. 

De twijfels over needle spiking ontstaan doordat de klachten die de melders noemen (blackout, paniekaanval, overgeven, vallen, scheel kijken) ook veel voorkomen bij alcoholgebruik. Alcohol heeft namelijk net zoals GHB, lachgas of ketamine een verdovende werking.

Nu zie ik je denken: “Ik ken heus wel de verschillen tussen alcohol en drugs, en ik ga ook niet na een paar drankjes out of scheel kijken!”. Die gedachte kan ik mij voorstellen. Maar waar de meesten niet stil bij staan is dat alcohol ook een heel ander effect kan hebben dan verwacht. Dit kan bijvoorbeeld bij vermoeidheid, ontstekingen, ongesteldheid, stress, medicijngebruik, (onderliggende) psychische klachten of lichamelijke klachten. Als je bijvoorbeeld niet super in je vel zit en daar alcohol bij drinkt kan je een sterke fysieke reactie krijgen waar je niet op voorbereid bent. Vaak leggen mensen dan geen link met alcohol, maar wel met drugs. Dit klopt dus niet altijd en mede hierdoor is het lastig om zeker te weten waar de klachten vandaan komen.

Als je je tijdens een nachtje uit (om welke reden dan ook) niet lekker voelt is het belangrijk dat je zorgt dat je bij vertrouwde mensen blijft en dat je dit meldt bij het barpersoneel, de beveiliging of de EHBO. Als je denkt slachtoffer te zijn geworden van needle spiking en je wil daar een melding van doen bij de politie, dan is het verstandig om zo snel mogelijk je urine op te vangen zodat eventuele drugs aangetoond kan worden bij onderzoek.

Daarnaast is het heel belangrijk om te praten over de nare ervaring die je hebt meegemaakt. En hiermee bedoel ik niet dat je viral moet gaan maken op Tiktok, maar dat je moet gaan praten met mensen die jij vertrouwt. Dit kunnen jouw ouders, vrienden, leraar of huisarts zijn. Gedrogeerd worden kan namelijk een erg indrukkende gebeurtenis zijn die daarom ook wat verwerking nodig heeft. Blijf er dus vooral niet in je eentje mee rondlopen!

Je laatste vraag is of je op stap kunt en alcohol kunt drinken. Ik denk van wel! Ga rustig op stap, maar hou jezelf, je drankje en je vriendinnen goed in de gaten. Drink daarom alleen als je je gezond voelt en zet jouw drankje nooit “even” weg. Neem daarnaast nooit drank aan waarvan je niet ziet dat het is ingeschonken door het barpersoneel. En onthoud: “geniet, drink met mate maar geniet niet met mate”..ofzo 😉

Groetjes, Nathaly

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!