Ik plas in bed na een avond gezellig alcohol drinken

Ik plas in bed na een avond gezellig alcohol drinken

web_cover_png

Ik plas in bed na een avond gezellig alcohol drinken

In VNN Weet Raad geeft Nathaly van de VNN antwoord op vragen van mensen die van het nachtleven genieten en daarnaast ook vragen hebben die gerelateerd zijn aan gebruik van drank en drugs.“Hallo,

Ik, man, 23 jaar, heb een vraag.  

Als ik veel alcohol drink gebeurt het wel eens dat ik in bed plas. Hoe kan dat? En hoe zorg ik dat het niet meer gebeurt, want het is niet heel tof en ik schaam me kapot als ik bij vrienden blijf crashen na het stappen, of als ik na een one night stand wakker word. 

Groet, B.”Hai B.

Dit lijkt me inderdaad nou een gênant probleem, dus ik snap dat je daar wel van af zou willen. Gelukkig is het heel makkelijk op te lossen, maar ik zal je eerst even uitleggen hoe het kan komen dat je in bed plast als je veel alcohol drinkt.

We hebben allemaal een hormoon in ons lijf wat de hoeveelheid urine regelt en zorgt dat er een juiste hoeveelheid urine wordt afgedreven. Alcohol is een verdovend middel, en verdooft dus ook dit hormoon. Daardoor werkt de rem van dit hormoon tijdelijk minder goed en moet je na veel alcohol drinken ook veel plassen. Omdat je door de alcohol verdoofd bent, ben je je minder bewust van het gevoel in je lijf waardoor je de aandrang van plassen, en ook poepen, niet genoeg voelt. 

Daarnaast werkt alcohol als spierverslapper en zullen de spieren die je gebruikt om te plassen en poepen dus ook slapper worden als je veel alcohol hebt gedronken. Je hebt dan minder controle over je blaas en darmen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Maar wat ik al zei, gelukkig is dit makkelijk te voorkomen: als je niet of minder alcohol drinkt werkt dit hormoon nog prima, en zal je ook geen ongelukjes meer hebben.
Moet te doen zijn lijkt me. Maar mocht je het toch lastig vinden om minder of geen alcohol te drinken, neem dan gerust contact op met mij.

Succes!

Groetjes, Nathaly

P.s: wil je meer lezen over alcohol? Klik dan hier!

Geschreven door

Hai! Ik ben Nathaly en ik ben preventiewerker bij VNN. Mijn werk is heel divers, maar één van de dingen die ik doe is vragen beantwoorden over middelengebruik en verslaving. Goede informatie kan jou namelijk helpen de risico’s van gebruik te beperken. Dus heb jij vragen over drank, drugs, gokken, gamen, of roken.. dan ben je bij mij ([email protected]) aan het juiste adres!