De Nachtraad van Groningen is een stichting die zich bezighoudt met alles omtrent de Groningse nacht.
Zo houden wij onder andere in de gaten wat er gebeurt binnen de Groningse nacht op het vlak van gebruik van alcohol/drugs, seksuele intimidatie, (live) muziek, diversiteit en veiligheid.
Door deze trends en ontwikkelingen te combineren met onze onderstaande speerpunten kunnen wij campagnes en adviezen ontwikkelen om de Groningse nacht nog beter te maken dan dat die al is.
Een van onze grootste projecten is het ontwikkelen van het allereerste Nachtstadhuis op aarde. Andere projecten van ons zijn terug te vinden op de projectpagina.
Om zo efficient mogelijk te kunnen werken hebben wij een aantal speerpunten uitgekozen waar onze focus op ligt.
Deze speerpunten zijn tot stand gekomen door te kijken naar de aspecten die de Groningse nacht zo geweldig maakt, maar ook naar de aspecten die verbeterd kunnen worden. Hierbij was het uitgangspunt dat de speerpunten dekkend moeten zijn voor alles wat wij als Nachtraad doen.
Wanneer we allemaal zorg dragen voor onze medemens, of ons proberen te verplaatsen in de ander wanneer zaken even lastig zijn, komen we tot het besef dat bijna iedereen de nacht in gaat om een mooie avond te beleven. Door hiernaar te handelen op basis van respect, begrip of door het bieden van hulp, creëren we gezamenlijk een gevoel van eenheid en verbinding dat leidt tot de gezelligheid die de Groninger nacht zo kenmerkt. Samen maken wij de Groninger nacht want zonder elkaar is het niet gezellig!
Het woord diversiteit staat voor ons als Nachtraad synoniem voor het feit dat eenieder zich in de Groninger nacht ongeacht gender, huidskleur of geaardheid veilig en geaccepteerd kan voelen. Een divers aanbod in de nacht qua muziekstijlen en de bijbehorende doelgroepen bevordert dit klimaat in onze ogen substantieel. Zodoende streeft de Groninger Nachtraad structureel in de breedte naar een verbreding qua diversiteit van de nacht, dit aangezien het ook een sterk positieve weerslag op de economie en veiligheid heeft.
Ondanks dat de Groninger nacht zich al jarenlang kenmerkt door haar relatief goede veiligheid, zijn er alsnog een aantal vlakken waar verbetering mogelijk is. Daarom is het bespeuren, voorkomen en tegengaan van seksuele intimidatie in de nacht een van onze kernpunten sinds onze oprichting in 2019. Dit geldt ook voor voorlichting omtrent verantwoord middelengebruik. Deze onderwerpen pakken wij aan door middel van kroegcollege’s, (horeca)trainingen en Het Nachtstadhuis.
De Groningse nacht is divers. Daarom is het voor ons als Nachtraad belangrijk dat onze leden ook diverse achtergronden hebben.
Daarom hebben wij leden met achtergronden in (live) muziek, alcohol & drugs, seksueel gedrag, studentencultuur en alles er tussenin en omheen.
Denk jij dat jij een goede toevoeging zal zijn aan de Nachtraad? Neem dan contact met ons op!
Ik heb jarenlange ervaring in de nachthoreca als leidinggevende en hierdoor ben ik erg praktijkgericht en heb ik in al die jaren een groot netwerk opgedaan. Tegenwoordig werkzaam als manager bij Ocean 41, Werkman en PALACE en waar een gedeelte van de Nachtraad meer directe binding met de underground niche cultuur heeft ben ik juist bovenal betrokken met de reguliere, zogenoemde ‘mainstream’ horeca en nachtleven.
Sinds mijn achttiende heb ik verschillende functies bij verschillende clubs en evenementen vervuld. Sindsdien heeft het nachtleven niet stilgestaan, opvallend is dat seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag onveranderd aanwezig zijn gebleven. Mijn focus ligt op het creëren van bewustzijn, door straatintimidatie, seksueel ongewenst gedrag en de gevolgen hiervan bespreekbaar te maken. Door middel van voorlichting over het signaleren van en hoe vervolgens te handelen. Hoe het op tijd ingrijpen mogelijk een gevaarlijke situatie voorkomt, hoe je veiligheid kunt waarborgen, en waar iemand terecht kan voor (slachtoffer)hulp. Zodat we met elkaar de nachten van Groningen voor iedereen altijd, overal veilig laten zijn.
Als cultureel ondernemer begon ik in 2006 met het organiseren van heavy metal concerten en vanaf 2011 door de oprichting van nachtclub Subsonic kwam hier verbreding naar de dance sector bij. Als een van de kernleden van het door Dig Istha in 2011 opgerichte cultuuroverleg orgaan Popstad BV en lid van European Music Council en de Popcoalitie heb ik zodoende ook aan de beleidskant jarenlang aanzienlijke ervaring opgedaan.
Op 8 jarige leeftijd ontdekte ik elektronische muziek. Al snel werd dit een passie, en leidraad, in mijn leven. Omdat elektronische muziek met regelmaat wordt gekoppeld aan alcohol en/of drugs, ontwikkelde ik ook een grote interesse in de theoretische kant van alcohol/drugs. Ondertussen houd ik mij actief bezig met het geven van alcohol- en drugsvoorlichtingen. Dit doe ik bij verschillende studie- en studentenverenigingen, maar ook op feesten en afterparties. Hierbij is altijd mijn insteek om hulp te bieden op de momenten dat het nodig is.